Kochane,
Jak tam po Świętach? ?? 😉 Pozostałości poświąteczne już zjedzone?
Jeśli tak to zapraszamy Was serdecznie do oczyszczenia organizmu i wspomożenia trawienia za pomocą Kiczeri - opartej na ajurwedzie, pysznej potrawie 🙂 ??
??Składniki
- 1 szklanka ryżu basmati (wymoczonego przez noc)
- 1 szklanka soczewicy czerwonej (wymoczonej przez noc)
- masło klarowane ghee (3 łyżki) - możesz zrobić je sama przez gotowanie masła na małym ogniu i usuwanie pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów na dnie
- masala (kolendra, kumin, nasiona kopru włoskiego, pieprz, kurkuma) (1 łyżeczka) - możesz kupić gotową mieszankę, ale najlepiej rozgnieść przyprawy w moździerzu
??Wykonanie:
Roztapiamy masło z przyprawami, dorzucamy ryż i soczewicę. Dodajemy trochę wrzątku (1cm ponad). Gotujemy 10 minut. Możemy doprawić solą, pieprzem, kurkumą, możemy również dodać więcej masła ghee oraz warzywa (najlepiej te, które rosną nad ziemią np. cukinia, jarmuż, szpinak, bakłażan).
Idealnie smakuje z świeżą kolendrą 🙂
??Jak stosować?
Jeść codziennie około 3 - 5 posiłków składających się tylko z Kiczeri. Możesz zjeść dowolną ilość - nie powinnaś być głodna. Jak długo trwa detoks? Idealnie, aby trwał około 5-7 dni, ale możecie też zacząć od jednego dnia.
Po oczyszczaniu proponujemy spożywać Kiczeri minimum raz w tygodniu
??Co pić?
Wodę - najlepiej ciepłą, zioła np. koper włoski, mięta, pokrzywa
??Co poza tym?
Umiarkowana aktywność fizyczna np. joga, rozciąganie. Poranne 10 minutowe płukanie/ssanie oleju w ustach ( np. olej słonecznikowy, rzepakowy)
??Ważne!
Pamiętaj, aby być zdrowym przed oczyszczaniem, jeśli nie czujesz się najlepiej to przełóż detoks na później.
??? Pamiętaj - oczyszczony organizm to podstawa zdrowego odchudzania, utrzymywania prawidłowej wagi i dobrego samopoczucia! 🙂 :*
?Podejmiecie się posprzątania swojego organizmu? 🙂
Do zobaczenia już wkrótce na aktywności fizycznej i zabiegach u nas! :* 😉
#Centrum_Carpe_Diem ... See more